In English

Lasi

Vuonna 2001 lasin keräysaste Suomessa oli 72 prosenttia, josta hyötykäyttöön päätyi noin 49 prosenttia. Lasipakkauksia käytetään vuosittain noin 350 000 tonnia. Siitä yli 85 prosenttia kerätään pantillisesta keräysjärjestelmästä ja täytetään uudelleen. Uudelleentäyttöön menevän lasin lisäksi noin 32 000 tonnia viedään murskattavaksi pantillisen keräysjärjestelmän kautta. Vuonna 2004 kerättiin yhdyskunnilta noin 120 000 tonnia lasijätettä, joka saatiin lähes täysin hyödynnettyä.

Kierrätyskohteita

Lasin tärkeimmät käyttökohteet ovat pakkaukset, eristevilla ja ikkunalasi. Pakkausmateriaalina lasia käytetään pääasiassa uudelleenkäytettävissä juomapakkauksissa ja jonkin verran myös elintarvikkeiden kertakäyttöisissä pakkauksissa.

Lasi on erinomainen materiaali, kun ajatellaan jätteiden kierrätystä ja vähentämistä. Lasipakkaukset ovat kestäviä ja hygieenisiä, ja kerta- tai uudelleenkäytön jälkeen pakkaukset voidaan lajitella sulatettaviksi ja uudelleen käyttöön muokattaviksi. Lasia pystytään kierrättämään lähes ikuisesti. Uudelleen käytettävä lasi jopa sulaa prosessissa helpommin kuin uudesta raaka-aineesta valmistettava.

Murskattua lasijätettä käytetään raaka-aineena pakkauslasin ja lasivillaeristeen valmistuksessa. Valmiista lasivillatuotteesta kierrätyslasin osuus on 60 - 80 prosenttia. Kierrätysraaka-aineen osuus uusien lasipakkausten tuotannossa on noin 20 prosenttia.

Lasin raaka-aineet ovat sooda, kvartsihiekka, dolomiitti ja kalkkikivijauhe. Keräyslasimurskaa käyttämällä voidaan korvata alkuperäisiä raaka-aineita, joista sooda tuodaan ulkomailta. Lasimurskan raaka-ainekäytöllä saavutetaan myös energiasäästöjä lasia käyttävässä teollisuudessa.

Suomessa lasimateriaali käyttö maantien pohjana voi olla tulevaisuuden vaihtoehto, koska lasimateriaali soveltuisi siihen hyvien roudansieto-ominaisuuksien vuoksi. Uusien lasin hyötykäyttömahdollisuuksien löytäminen tulevaisuudessa on välttämätöntä, jotta saavutetaan lasin hyötykäyttötavoitteet.

Lajitteluohjeet

laseja

Lasinkeräykseen saa laittaa

Värillinen ja väritön lasi tulee lajitella omiin säiliöihinsä. Metallikorkit, -renkaat ja -kannet pitää poistaa tuotteista. Paperietikettejä ei tarvitse poistaa. Keräykseen laitettavat purkit tulee huuhtoa.

Lasinkeräykseen ei saa laittaa

Yrityksissä on järjestettävä erillinen lasinkeräys jos toimintapaikkakunnan jätehuoltomääräykset siihen velvoittavat.