In English

Tietosuojattu paperi

Lassila & Tikanoja Oy

Kuva: Lassila & Tikanoja Oy

Luottamuksellisia eli tietosuojattuja papereita ei kannata säilyttää tavallisissa paperinkeräysastioissa, koska silloin kuka tahansa voi saada tiedot käsiinsä. Luottamukselliset paperit tulee kerätä ja säilyttää aina lukituissa keräysastioissa. Yritykset, jotka keräävät tietosuojatun paperin, myös silppuavat ne lukituissa tiloissa.

Tietosuojattu paperi tuhotaan yleensä ristiinsilppuamalla riittävän pieniksi paloiksi. Monissa tietoturvayrityksissä silppu tuhotaan DIN 32757 -normin turvaluokan 3 mukaisesti, ja tällöin silpun koko on 4,0 mm x 80 mm ja palasen pinta-ala 320 mm2. Sen jälkeen silppu paalataan ja lähetetään uusiokäyttöön.

Silppuamiseen on viisi DIN 32757 -standardin mukaista turvatasoa, joista ensimmäiset silputaan liuskoiksi ja loput kolme turvatasoa silputaan ristikkäin.

Flaaming Oy

Kuva: Flaaming Oy

Turvataso 1 on kaikille kirjoitetuille asiakirjoille, jotka halutaan tehdä mahdottomiksi lukea. Luiskan leveys on 12,0 mm.

Turvataso 2 on sisäisille asiakirjoille, jotka halutaan tehdä mahdottomiksi lukea. Liuskan leveys on 6,0 mm ja pinta-ala 800 mm2.

Turvataso 3 on luottamuksellisille asiakirjoille, jotka halutaan tehdä mahdottomiksi lukea. Liuskan leveys on 2,0 mm ja pinta-ala 594 mm2.

Turvataso 3 on luottamuksellisille asiakirjoille, jotka halutaan tehdä mahdottomiksi lukea. Palasen koko on 4,0 mm x 80 mm ja pinta-ala 320 mm2.

Turvataso 4 on salaisuuksia sisältäville asiakirjoille, jotka halutaan tehdä mahdottomiksi lukea. Palasen koko on 2,0 mm x 15 mm ja pinta-ala 30 mm2.

Turvataso 5 on erittäin tiukkaa tietosuojaa vaativiin tarkoituksiin. Palasen koko 0,8 mm x 13 mm ja pinta-ala 10 mm2.

Silpusta tehdään lautasliinoja sekä talous- ja vessapaperia.

Tietosuojattua paperia ovat esimerkiksi
Keräysastiaan ei saa laittaa

Niittejä ja paperiliittimiä ei tarvitse poistaa. Sen sijaan kuminauhat on poistettava.